Wykonanie
Gulasz z
żołądków drobiowych z
pieczarkami na pewno przypadnie do gustu smakoszom
podrobów. Podaję go z
kaszą lub kopytkami albo jako samodzielne danie z bułeczką.
Składniki:1/2 kg
żołądków drobiowych1/2 kg
pieczarek2
cebuleolej3
ziela angielskie5 ziarenek
pieprzu2 liśc ie laurowe
sól,
pieprz2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżka
mąkiPrzygotowanie:Żołądki oczyszczam z błonek, chrząstek i tłuszczu. Myję pod bieżącą
wodą. Następnie zalewam je zimną
wodą i obgotowuję kilkanaście minut,
potem odcedzam i ponownie myję.Wkładam je do garnka, zalewam zimną
wodą, dodaję
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty i gotuję na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do
cebuli i duszę na patelni. Ugotowane żołądki odcedzam, pozostawiając
wodę z ich gotowania. Kroję je na mniejsze kawałki i dodaję do
cebuli i
pieczarek, wlewam
wodę, w której się gotowały, taką ilość aby były przykryte. Doprawiam świeżo mielonym
pieprzem,
solą, ostrą i
słodką papryką, mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.Do słoiczka wsypuję
mąkę i
koncentrat pomidorowy, dolewam zimną
wodę, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez kilka minut aż
mąka się przegotuje.