ßßß Cookit - przepis na Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami na pewno przypadnie do gustu smakoszom podrobów. Podaję go z kaszą lub kopytkami albo jako samodzielne danie z bułeczką.
Składniki:
1/2 kg żołądków drobiowych
1/2 kg pieczarek
2 cebule
olej
3 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
2 liśc ie laurowe
sól, pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Żołądki oczyszczam z błonek, chrząstek i tłuszczu. Myję pod bieżącą wodą. Następnie zalewam je zimną wodą i obgotowuję kilkanaście minut, potem odcedzam i ponownie myję.
Wkładam je do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do cebuli i duszę na patelni. Ugotowane żołądki odcedzam, pozostawiając wodę z ich gotowania. Kroję je na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli i pieczarek, wlewam wodę, w której się gotowały, taką ilość aby były przykryte. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.
Do słoiczka wsypuję mąkę i koncentrat pomidorowy, dolewam zimną wodę, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez kilka minut aż mąka się przegotuje.
Źródło:http://poradniczanka.blogspot.com/2014/07/gulasz-z-zoadkow-drobiowych-z.html