Wykonanie
Uwielbiam szwedzkie klopsiki. Każda wizyta w IKEA kończy się zakupem paczki i zjedzeniem ich najpóźniej następnego dnia. Postanowiłam zrobić je swoje własne i rozpoczęłam poszukiwania przepisu. Większość jest bliźniaczo podobna więc widać taka ma być. Ja skorzystałam z przepisu ze strony IKEA i tylko lekko zmodyfikowałam wykonanie.500g mielonej
łopatki wieprzowej4 łyżki
bułki tartej2 czubate łyżeczki
musztardy francuskiej150ml
mleka1
jajko1/2
cebulisól,
pieprzod siebie dodałam jeszcze 3 dodatkowe łyżki
bułki tartej4 łyżki
bułki tartej zalać
mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Do malaksera wrzuciłam
mięsko, drobniutko posiekana
cebulkę, wybiłam
jajko, dodałam
musztardę i wlałam bułeczkowo-
mleczną papkę. Całość zmiksowałam, doprawiłam
solą i
pieprzem. Masa była dosyć luźna w związku z tym dodałam już do gotowej mieszaniny jeszcze 3 łyżki
bułki tartej. Sądzę, że wszystko zależy od rodzaju
mięsa, wielkości
jajka i czubatości łyżeczek
musztardy. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki - mi wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym
oleju aż były rumiane ze wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.