Wykonanie
Kilka dni temu Prezydentowa zaproponowała wspólne gotowanie. Do grupy dołączyła też Pyza i razem, czyli każda we własnej kuchni, gotowałyśmy risotto wg przepisu Kasi. Mąż zachwycony, dziecko też wcinało, czyli ogólnie eksperyment udany. Czekam na następne wyzwanie.1,5 szklanki
ryżu arborio2
gruszki200g
sera gorgonzolakieliszek
białego wina3
łodygi selera naciowego750ml
bulionu warzywnego1
cebulasól,
pieprz2 łyżki
masłaJa dodałam jeszcze
orzechy włoskie i kawałek
pora.
Na 1 łyżce
masła należy poddusić
gruszkę pokrojoną na nie za wielkie kawałki - razem ze skórką. Na drugiej łyżce
masła należy poddusić drobno pokrojoną
cebulkę,
selera pokrojonego w centymetrowe kawałki,
pora pokrojonego w półplasterki i drobno pokrojoną
gruszkę, tym razem bez skórki. Jak to się ładnie poddusi, wsypujemy suchy
ryż, chwilę podsmażamy i zalewamy
winem. Mieszamy aż
wino odparuje, a następnie zalewamy
bulionem - porcjami,
ryż wypije, to wlewamy następną porcję. Kiedy
ryż już będzie miękki, dodajemy podsmażoną wcześniej
gruszkę i pokrojony na kawałki
ser gorgonzola. Całość mieszamy, wykładamy, posypujemy uprażonymi
orzechami i dekorujemy
gruszką, popijamy
białym winem.