Wykonanie
Jak już dało się pewnie zauważyć jednym z moich ulubionych dań jest
makaron w różnych wariacjach
smakowych. Dlaczego? Choćby dlatego, że bardzo szybko się robi i rzadko kiedy uda się coś popsuć..Poniżej mój ostatni wymysł:-> filet
świeżego łososia bez skóry->
suszone pomidory w
oliwie->
groszek konserwowy bądź mrożony->
śmietana 30%->
parmezan lub inny twardy
ser->
szalotka (
cebulka)->
czosnek->
pietruszka-> skórka z otartej
cytryny-> sok z 1/2
cytryny->
sól,
pieprz->
makaron, tym razem użyłam pełnoziarnistych świderkówZaczynamy od posiekania
szalotki i
czosnku. Na patelnię wylewamy łyżkę
oliwy (najlepiej tej od
suszonych pomidorów), wrzucamy
cebulę i
czosnek, troszkę solimy i szklimy, po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę (1cm/1cm)
łososia, około 250 g, chwilę dusimy. Ja użyłam
groszku konserwowego, około 1/2 puszki; opłukałam nad bieżącą
wodą i dodałam na patelnię, po chwili dodałam pokrojone
suszone pomidory (około 6-8) i
skórkę z cytryny wraz z
sokiem. W tym czasie pokroiłam
pietruszkę, dolałam około 250 ml
śmietanki, zmniejszyłam gaz i odcedziłam
makaron. Na koniec dodałam pokrojoną
natkę i trochę startego
parmezanu (około 1 łyżki), wymieszałam.I tutaj dowolność - albo do sosu dodajecie ulubiony
makaron, wykładacie na talerz i posypujecie
startym serem, albo najpierw na talerz wykładacie
makaron, dodajecie sos i posypujecie
serem, ja wybrałam wersję drugą :)Pewnie wielu z Was zastanawia się dlaczego takie połączenie? Hmm.. kiedyś robiłam wariację z
łososia,
groszku i
białego wina - dane było dobre, ale dla mnie zbyt mdłe, tym razem
suszone pomidory nadały nieco słodkości i kwasowości,
sok z cytryny i skórka ożywiły smak.Dla mnie i mojego B. obiad był doskonały!SMACZNEGO!