Wykonanie
Hreczniaki to nic innego jak kotlety z
kaszy gryczanej i
twarogu. Jest to znane i stare danie, które charakterystyczne jest dla kuchni kresowej. Już wcześniej
jadłam tak przygotowane kotlety, ale nie wiedziałam, że właśnie tak się nazywają. Jest to danie proste w przygotowaniu, tanie i smaczne, czyli 3 w 1:) Hreczniaki są sprytnym sposobem na wykorzystanie w kuchni
kaszy gryczanej.1 szklanka
kaszy gryczanej280-300 g
białego serałyżka
masłapęczek
koperkupęczek
natki pietruszki1
cebula2
jajkasól,
pieprzolej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Kaszę należy ugotować w 2 szklankach
wody z dodatkiem
masła i
soli. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż
kasza wchłonie całą
wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biały ser rozgniatamy widelcem.
Natkę pietruszki i
koperek siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Kaszę mieszamy z
białym serem, dodajemy zeszkloną
cebulkę,
jajka,
sól i
pieprz. Masę najlepiej wyrobić ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy
natkę pietruszki i
koperek.Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety (u mnie 12 szt), obtaczamy w
bułce tartej i smażymy z obu stron.