Wykonanie
Najlepszy
dżem malinowy próbowałam u koleżanki mojej mamy. Byłam u niej w domu w zeszłym roku, ponieważ umówiłam się z nią na farbowanie włosów. Wyciągnęła z szafki
dżem swojej mamy i
wafle... Od tamtej chwili zakochana jestem w
malinowym dżemie. Na pytanie o przepis usłyszałam: trochę
malin,
cukru, zamieszać i do słoika.

Mój
dżem jest może w połowie taki dobry jak tamten. Jednak jest wspomnieniem tamtego
dżemu, tamtego jesiennego wieczoru.
Dżem malinowy/ Raspberry jam(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1 kg
malin200 g
cukrusok z połówki
cytrynyPrzygotowanie:
Maliny zmiksować przy pomocy blendera. Przełożyć do garnka i gotować przez 10 minut. Następnie dodać
cukier i
sok z cytryny i gotować około 20 minut, do uzyskania gęstej, dżemowej konsystencji. Gotowy
dżem przekładaj do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Zakręć słoiczkii odstaw do górny dnem, by się dobrze zassały.
Przetwory możesz dodatkowo pasteryzować, by wydłużyć ich trwałość.

Ingredients:1 kg of raspberries200 g of sugarjuice of half a lemonPreparation:Mix the raspberries with the blender. Put it into a pot and cook for 10 minutes. Then add the sugar and lemon juice and cook for about 20 minutes, until a thick, jam consistency. Ready jam put into clean, dry jars. Spin the jars aside for upper bottom to the well-sucked by.Preparations can also be pasteurized to extend their edibility.