Wykonanie
Gdy za oknem przepiękna pogoda, ostanim na co człowiek ma ochotę jest stanie przy garach. Właśnie na takie dni idealnie pasuje szybki lekki
makaron z zielonymi warzywami :)Składniki:- 100 g dowolnego
makaronu- 100 g
mrożonego szpinaku- 100 g ugotowanych
brokułów- pół łyżeczki
gałki muszkatołowej- dwa ząbki
czosnku- kawałek drobno posiekanej
papryki jalapeno- łyżka
oleju /
oliwy-
sól,
pieprzNa początek wstawiamy
wodę na
makaron. Jeśli nie mamy ugotowanych
brokułów (ja użyłam resztek z poprzedniego dnia), to wrzucamy je do osobnego garnka, zalewamy
wodą, solimy, dodajemy odrobinę
cukru i zostawiamy w spokoju na małym ogniu aż do momentu, w którym będą miękkie. Tymczasem na patelni ląduje
olej, na nim zaś
szpinak wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gdy
szpinak się rozmrozi, do masy dodajemy
przyprawy oraz jalapeno (ilość według uznania), podsmażamy wszystko razem i dodajemy
brokuły - mogą być albo pogniecione wcześniej widelcem na mniejsze kawałki, albo potraktowane tłuczkiem do
ziemniaków. Całość doprawiamy do smaku i... gotowe :)
Smacznego!