Wykonanie
Pieczony indyk z
tymiankiem to ulubiona
wędlina kanapkowa moich małych alergików. Bardzo cieszę się, że nie mają alergii na
tymianek, bo to jedno z najzdrowszych aromatycznych
ziół. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne jest częstym składnikiem
leków na ból gardła i kaszel, chyba każdy pamięta z dzieciństwa
tymiankowe syropy. Działa również wspomagająco na trawienie, poprawia wydzielanie żółci. Dla alergików i celiaków istotny jest zwłaszcza fakt, że
tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit.Jestem fanatyczną wielbicielką
tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw:
mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok
majeranku najczęściej używana przeze mnie
ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar
tymiankowy z
miętą lub
melisą cytrynową, posłodzony gryczanym
miodem - pachnie bosko :)Tą pieczeń
szykowałam z przeznaczeniem na kanapki, więc dodałam oprócz
tymianku tylko
sól i kilka "ziaren" czyli szyszkojagód jałowca. Z dodatku jałowca powinny oczywiście zrezygnować osoby uczulone na iglaki. Nie jest też wskazany dla kobiet w ciąży i małych dzieci, chociaż zastrzeżenia te dotyczą czystego
olejku z jałowca, a nie ziaren, które zwłaszcza po długim pieczeniu w wysokiej temperaturze będą praktycznie pozbawione działania.Jeśli planujecie wersję obiadową to wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych
jabłek - do brytfanki dorzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki.Składniki:
filet z piersi indyka około 1 kgsuszony
tymianek 2 łyżeczkiszyszkojagody jałowca 5-6 szt
sól pół łyżeczki
olej (rzepakowy lub
oliwa z oliwek)Przygotowanie:
Mięso posolić.
Jałowiec i
tymianek rozetrzeć w moździerzu z dodatkiem łyżki
oleju. Posmarować
mięso, najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby przeszło
ziołowym aromatem ;) Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę
oleju, włożyć
mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu.