Wykonanie
Tym razem kupiłam do przetestowania bezglutenowy
miks na ciasto pierogowo-naleśnikowe. Niestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta
jajka. Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z
mąki jaglanej, oraz
mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a
konfiturą z
nektarynek smakowały wyśmienicie :)
Składniki:mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka
mąka gryczana 0,5 szklankiłupiny z nasion babki (np. Ispagul)2 łyżeczki
mleko sojowe,
ryżowe lub inne 1 szklanka
woda gazowana 1 szklankaPrzygotowanie:Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z
mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej
kaszy). Dodać
mleko i
wodę, wymieszać aby nie było grudek. Smażyć na lekko rozgrzanej patelni. Ciasto z czasem gęstnieje, w razie potrzeby dolać
wody.