ßßß Cookit - przepis na Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek)

Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i malinowymi pomidorami.
Składniki:
mięso gulaszowe (wieprzowina)500 g
cebula 3 szt
grzyby (podgrzybki, borowiki)300 g
jabłka 2 szt
skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
sól
papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/07/gulasz-grzybowy-z-kasza-gryczana-bez.html