Wykonanie
Pachnący leśnymi
grzybami,
majerankiem i
tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z
kaszą gryczaną i malinowymi
pomidorami.
Składniki:
mięso gulaszowe (
wieprzowina)500 g
cebula 3 szt
grzyby (podgrzybki,
borowiki)300 g
jabłka 2 szt
skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
sólpapryka słodka,
pieprz,
tymianek,
majeranek,
kolendra czosnek (niekoniecznie)Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na
oleju. Posiekać
cebulę,
grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na
oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki
jabłka i
przyprawy, gotować aż
mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze.
Skrobię (lub
mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej
wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty
majeranku - świetnie podkreśla jej smak.