Wykonanie

składniki* 500 g
surowej szynki wieprzowej* 180 g
pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1
papryka czerwona* 1/2 niedużego
brokuła* 1 średnia
marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna
papryczka chili)* 8 łyżek
sosu sojowego*
czosnek granulowany*
kminek mielony*
imbir mielony*
oregano*
papryka ostra mielona* mieszanka
suszonych warzyw lub
vegeta*
sól*
skrobia kukurydziana lub
mąka pszenna*
makaron typu chow meinSposób wykonania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany
olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone
pędy bambusa,
sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej
wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości
mięsa.

W
między czasie pokroić
papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki,
marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do
mięsa kiedy będzie lekko miękkie.Umytą
paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dość dużą kostkę,
brokuła umyć i podzielić na różyczki i dodać do
mięsa kiedy będzie już miękkie, dodać również
czosnek granulowany,
kminek,
oregano,
suszone warzywa lub
vegetę i w razie potrzeby doprawić
solą, dolać gorącej
wody tak żeby wszystkie składniki były przykryte i dusić na delikatnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, lekko chrupiące.

3 łyżki (jeżeli sos nie uzyska odpowiedniej konsystencji dodać jeszcze
skrobi kukurydzianej)
skrobi kukurydzianej lub
maki pszennej (
skrobia kukurydziana powoduje że sos nie jest mętny, ale szklisty) rozrobić z niewielką ilością
wody, dodać do
mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku
sola w razie potrzeby i zestawić z ognia.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Przygotowany
makaron rozłożyć na talerze i podawać z przygotowaną
wieprzowiną.