ßßß Cookit - przepis na CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ

CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad pomysł na lekko pikantnego kurczaka po chińsku, aromatycznego który wspaniale komponuje się z makaronem i warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam.
Składniki :
400 g piersi z kurczaka
1 mrożonka, warzywna chińska 450 g
3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu warzywnego
1 czerwona papryka
1 marchew, pokrojona w słupki
kawałek pora, pokrojonego w słupki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 opakowanie chińskiego makarony chow mein
1 brokuł ( nie koniecznie )
Marynata :
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju
kawałek startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta chilli
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.
Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z kurczakiem, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/03/chinski-kurczak-z-kurkuma.html