Wykonanie
Dzisiaj na obiad pomysł na lekko pikantnego
kurczaka po chińsku, aromatycznego który wspaniale komponuje się z
makaronem i warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam.
Składniki :400 g
piersi z kurczaka1 mrożonka, warzywna chińska 450 g3 łyżki
oleju1 szklanka
bulionu warzywnego1
czerwona papryka1
marchew, pokrojona w słupkikawałek
pora, pokrojonego w słupki
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka do smaku
imbir,
czosnek,
pieprz w proszku do smaku1 łyżka
mąki kukurydzianej1 opakowanie chińskiego
makarony chow mein1
brokuł ( nie koniecznie )Marynata :3 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
kurkumy3 łyżki
olejukawałek startego
imbiru2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęszczypta
chilligałka muszkatołowasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę
kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.Na patelni, na
oleju podpiekam kawałki
mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski
paprykę,
marchew,
por, różyczki
brokuła,
mrożone warzywa i wlewamy
bulion. Całość dusimy około 5 minut.Danie doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy
mąką wymieszaną z odrobiną
wody.
Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z
kurczakiem, posypujemy
natką pietruszki i podajemy.