Wykonanie
składniki* 250 g
makaronu np kokardki* 1 średni
brokuł* 150 g mini
marchewek* 1
pomidor* 1 podwójny
filet z kurczaka* 200 g
sera żółtego* 3 łyżki
śmietany 18%* 2
jajka*
sól,
pieprz,
papryka mielona słodka i ostramarynata do
mięsa* 3 łyżki
oleju* 3 łyżki
sosu sojowego* 1 łyżka
miodu* 1-2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej
papryki słodkiej* 1/4 łyżeczki mielonej
papryki ostrej* 1 łyżeczka
oregano*
sól,
pieprzSposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, wrzucić do niej pokrojone
mięso, dobrze wymieszać żeby marynata dokładnie je obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.Zagotować
wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczkę
soli, wrzucić
brokuła podzielonego na mniejsze część oraz mini
marchewki i gotować na średnim ogniu 10 min. następnie odcedzić.Ugotować
makaron według przepisu na opakowaniu.
Mięso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.
Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe
marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach
ser, dodać do niego
śmietanę,
jajka, wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać
bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3
makaronu, następnie usmażone
mięso i 1/2 pokrojonego
pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć połowę
brokuła,
między nim
marchewki i resztę
pomidora, na to wyłożyć pozostałą część
makaronu i
brokuła. Wyłożyć na wszystko resztę mieszaniny serowej i wstawić do nagrzanego piekarnika.Zapiekać w temp 180 stopni, ok. 30 min.