Wykonanie
Mój strogonow
składniki* 70 dag
schabu lub
szynki wieprzowej* 2 średnie
cebule* 30 dag
pieczarek* 2-3
ogórki konserwowe* 1-2 łyżki
mąki* 200 ml
śmietany* 2 kostki
bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej
musztardy*
sól,
pieprz,
papryka ostra*
oliwa do smażeniaSposób wykonania
Mięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski.
Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę.
Pieczarki umyć oczyścić i pokroić w plasterki.
Ogórki konserwowe pokroić na plasterki lub półplasterki i wypłukać z nadmiaru
octu.Na patelni rozgrzać
oliwę, i podsmażyć
mięso, najlepiej porcjami.
Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej
oliwie podsmażyć razem
cebulę i
pieczarki, przełożyć do
mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej
wody, dodać kostki
bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone
ogórki,
sól,
pieprz, szczyptę, albo dwie
papryki ostrej,
musztardę,
śmietanę i dusić do miękkości
mięsa.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej
wody, następnie dolewać po łyżce gorącego płynu z garnka ze strogonowem i mieszać
mąkę i tak ze 3-4 łyżki, następnie wlać do garnka i rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i zestawić z ognia.Podawać z
pieczywem.