Po świątecznych pysznościach, przed Sylwestrem pora na klasyczne comfort food - schab w sosie pieczarkowym. To szybkie danie, może nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale to idealne, pożywne danie na zimę. Świetnie do niego pasują buraczki oraz domowe pikle .Składniki na porcję dla 2 osób:200 g schabu500 g pieczarek200 g śmietany 12 %pół małej cebulisól, pieprzoliwapłaska łyżeczka mąkiCebulę drobniutko posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 minut. W tym czasie przygotować mięso: opłukać, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do pieczarek i smażyć aż ładnie zbrązowieje.Przygotować śmietanę: dodać mąkę i odrobinę soli, dobrze rozmieszać i dodać do mięsapieczarek. Dusić co najmniej 15 minut (ja dusiłam ponad pół godziny - dzięki temu cebula się rozpadła - nie znoszę kawałków cebuli w sosie). Na koniec doprawić solą i pieprzem, można posypać natkę pietruszki. Najlepiej podawać z kaszą.