Wykonanie
Sernik gotowany z
mlekaskładniki* 1 litr
mleka 3,2%* 5
jajek* 250 ml kwaśnej
śmietany 18%* 1 szklanka
cukru* 250 g
margaryny Kasia* 1/2 szklanki
cukru pudru* sok z 1
cytryny* 1
galaretka*
biszkopty okrągłeSposób wykonania
Śmietanę,
jajka,
cukier i 1/2 szklanki
mleka wymieszać.Resztę
mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.Zestawić z ognia, poczekać, aż wystygnie i wylać na sitko, aby odcedzić powstały
ser.Zostawić do obcieknięcia.Utrzeć
miękką margarynę z
cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce
ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać
sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać
owoce,
rodzynki,
orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć
biszkoptami, a na nie masę
serową, wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę
serową, wstawić do lodówki do stężenia.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.