200g mięsa z kuraczaka (ja użyłem mięsa z ugotowanych udek kurczaka)1 czerwona cebulapół małego pora4 czarne oliwki4 zielone oliwki2 duże ząbki czosnku3 łyżki kukurydzy1 łyżeczka małych kaparków hiszpańskich z zalewykilka ziarenek zielonego pieprzu (może być pieprz czarny)2 łyżki koncentratu pomidorowegotrzy łyżki oliwy z oliwek1 jajkoCiasto:500g mąki tortowej1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru250 ml letniej wody50g ciepłego masła1 jajkoMąkę, cukier i sól mieszamy razem w misce, robimy wgłębienie i dodajemy jajko. Następnie dodajemy wodę oraz masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto odkładamy na 20 minut w chłodne miejsce.W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pora i oliwki w drobne paseczki. Pieprz rozgniatamy za pomocą szerokiego noża, a kapary siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i przesmażamy przez 2 minuty, następnie dorzucamy kurczaka oraz resztę warzyw i wszystko przesmażamy przez 5 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Góra-dół.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 cm. Do każdego kółka nakłądamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Zlepienie dociskamy za pomocą widelca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i tam kładziemy pierożki. Jajko rozbełtujemy w miseczce i smarujemy wszystkie empanadillas. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, do momentu aż ciasto się pięknie zrumieni.Smacznego!