ßßß Cookit - przepis na Empanadillas z kurczakiem - hiszpańskie pierożki

Empanadillas z kurczakiem - hiszpańskie pierożki

nazwa

Wykonanie

200g mięsa z kuraczaka (ja użyłem mięsa z ugotowanych udek kurczaka)
1 czerwona cebula
pół małego pora
4 czarne oliwki
4 zielone oliwki
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka małych kaparków hiszpańskich z zalewy
kilka ziarenek zielonego pieprzu (może być pieprz czarny)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
trzy łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
Ciasto:
500g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
50g ciepłego masła
1 jajko
Mąkę, cukier i sól mieszamy razem w misce, robimy wgłębienie i dodajemy jajko. Następnie dodajemy wodę oraz masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto odkładamy na 20 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pora i oliwki w drobne paseczki. Pieprz rozgniatamy za pomocą szerokiego noża, a kapary siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i przesmażamy przez 2 minuty, następnie dorzucamy kurczaka oraz resztę warzyw i wszystko przesmażamy przez 5 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Góra-dół.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 cm. Do każdego kółka nakłądamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Zlepienie dociskamy za pomocą widelca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i tam kładziemy pierożki. Jajko rozbełtujemy w miseczce i smarujemy wszystkie empanadillas. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, do momentu aż ciasto się pięknie zrumieni.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/empanadillas-z-kurczakiem-hiszpanskie.html