Wykonanie
Kebab to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, można go przygotowywać na mnóstwo sposobów. Ja przedstawiam wam wersje na kebab z
kurczaka w
przyprawie curry. Zrobicie go bardzo szybko, jest to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Smakuje wyśmienicie dzięki świeżym dodatkom i aromatycznej
curry.Składniki(mi wyszło 5 kebabów):podwójna
pierś z kurczaka2
jajkacebula czerwona10
pomidorków koktajlowychopakowanie
roszponki (może być
szpinak lub mix
sałat)pół
cytryny4 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 ząbki
czosnku2 łyżki
curry5
chlebków pita2 łyżki
oliwyKurczaka kroimy w paski,
cebulę na pół i w cienkie paski,
pomidorki na połówki.
Jajka gotujemy na twardo.
Oliwę rozgrzewamy na patelni dodajemy pokrojonego
kurczaka i
curry, smażymy jakieś 6-7 minut, aż
kurczak będzie gotowy.
Cebulę i
pomidorki wrzucamy do miski, skrapiamy
sokiem z połowy
cytryny i mieszamy.
Jogurt naturalny łączymy z
majonezem, dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, szczyptę
soli i
pieprzu i dokładnie mieszamy. Ugotowane
jajka obieramy i kroimy w plastry.Użyłem gotowych pit, przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu, rozcinamy od góry i nakładamy łyżkę
sosu czosnkowego, odrobinę
roszponki,
kurczaka,
cebulę z
pomidorkami i na wierzch dwa plastry
jajka całość polewamy
sosem czosnkowym oraz
ketchupem. Gotowe!Smacznego!