ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowa na francuskim cieście

Tarta szpinakowa na francuskim cieście

nazwa

Wykonanie

Szybka i smaczna odmiana obiadowego menu ;-)
Składniki
-30 dag ciasta francuskiego
-opakowanie mrożonego szpinaku
-cebula
-2 ząbki czosnku
-50 dag pieczarek
-3 łyżki masła
-sól, pieprz
-2 łyżki mąki
-pół litra mleka
-10 dag startego żółtego sera
-4 plastry salami
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć 4 kwadraty (20x20cm), wyłożyć nimi żaroodporne foremki (ja robiłam w 2 większych). Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Połowę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak, dusić ok. 5 minut. Dodać pieczarki, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut, przyprawić do smaku.
Pozostałe masło stopić w rondelku, dodać mąkę i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać stary ser, wymieszać. Sos wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, przyprawić. Masą napełnić foremki z ciastem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Udekorować salami.
Smacznego! ;-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/11/tarta-szpinakowa-na-francuskim-ciescie.html