ßßß Cookit - przepis na Czas powrotu, sałatka: szpinak + tuńczyk + feta.

Czas powrotu, sałatka: szpinak + tuńczyk + feta.

nazwa

Wykonanie

Wraz z końcem sierpnia musiałam wrócić do Wrocławia z powodu praktyk. Tym samym czas zacząć znowu gotować po studencku. Dzisiejsza sałatka służyła mi jako pyszny i lekki, niedzielny obiad zjedzony w łóżku, z komputerem na kolanach :) Wykorzystałam do tego śliczną tacę, prezent urodzinowy od kochanych rodziców. Wiedzą, że lubię jeść w raczej niekonwencjonalnych miejscach. Składa się z 4 składników, jest pyszna i sycąca. Posili niejednego głodomorra :) Przepis podpatrzyłam tutaj.
Składniki na jedną porcję:
-1/3 paczki szpinaku 3,5 zł
- 1/3 kostki sera favita 1,3 zł
- sok z połowy cytryny 0,50 zł
- 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach, ja wybrałam tego w oleju 2zł
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól do smaku
Koszt: ok. 7 , 3 zł
Czas przygotowania: 5 min
1. Myjemy liście szpinaku, odsączamy najlepiej na durszlaku. Wsypujemy wybraną ilość do miski.
2. Na szpinaku układamy pokrojony w kostkę ser.
3. Następny krok to sos: do szklanki wlewamy 2 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt cierpki można dodać troszkę cukru. Zalewamy ser i szpinak. Następnie rozdrabniamy tuńczyka i posypujemy nim naszą sałatkę.
4. Ja zjadłam ją z usmażoną na oliwie grzanką.
GOTOWE !!!
Ja już zjadłam a TY ?
Źródło:http://kuchniapostudencku.blogspot.com/2013/09/czas-powrotu-saatka-szpinak-tunczyk-feta.html