Wykonanie
Wraz z końcem sierpnia musiałam wrócić do Wrocławia z powodu praktyk. Tym samym czas zacząć znowu gotować po studencku. Dzisiejsza
sałatka służyła mi jako pyszny i lekki, niedzielny obiad zjedzony w łóżku, z komputerem na kolanach :) Wykorzystałam do tego śliczną tacę, prezent urodzinowy od kochanych rodziców. Wiedzą, że lubię jeść w raczej niekonwencjonalnych miejscach. Składa się z 4 składników, jest pyszna i sycąca. Posili niejednego głodomorra :) Przepis podpatrzyłam tutaj.
Składniki na jedną porcję:-1/3 paczki
szpinaku 3,5 zł- 1/3 kostki
sera favita 1,3 zł- sok z połowy
cytryny 0,50 zł- 1/2 puszki
tuńczyka w kawałkach, ja wybrałam tego w
oleju 2zł- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
pieprz i
sól do smakuKoszt: ok. 7 , 3 złCzas przygotowania: 5 min1. Myjemy liście
szpinaku, odsączamy najlepiej na durszlaku. Wsypujemy wybraną ilość do miski.
2. Na
szpinaku układamy pokrojony w kostkę
ser.
3. Następny krok to sos: do szklanki wlewamy 2 łyżki
oliwy, sok z połówki
cytryny,
sól i
pieprz do smaku. Jeśli
sos jest zbyt cierpki można dodać troszkę
cukru. Zalewamy
ser i
szpinak. Następnie rozdrabniamy
tuńczyka i posypujemy nim naszą
sałatkę.
4. Ja zjadłam ją z usmażoną na
oliwie grzanką.
GOTOWE !!!
Ja już zjadłam a TY ?