Wykonanie
Nadszedł nowy rok i czas postanowień. Wszyscy obiecujemy sobie przejść na dietę, zacząć ćwiczyć i tak dalej. Nie jesteśmy tu wyjątkami również zapisujemy się na siłownię i ograniczyłyśmy
słodycze. Ja nie jestem fanką restrykcyjnych diet, a raczej racjonalnego odżywiania, opartego na wysokiej jakości produktach, daniach wykonanych w domu i raczej mniej kalorycznych. Oczywiście od czasu do czasu pozwalam sobie na pełne kalorii pyszności, ale wtedy nie jem już nic słodkiego lub następnego dnia jem same lekkie potrawy. Dzisiejsza
sałatka, może wydać Wam się dość kaloryczna, jak na lekkie danie, ale jest tak pyszna i przyciągająca swoimi kolorami, że moim zdaniem idealnie nadaje się na początek Nowego Roku.
Składniki:- 2 plasterki cienkiego
boczku (może być jeden chodiz o ten lekko słonawy posmak i chrupkość)- 1
filet z kurczaka- mała puszka
kukurydzy-
rukola- 50 g
sera błękitny lazur-
pomidorki koktajlowe-
suszone pomidory- odrobina
parmezanu-
sól-
pieprz-
currysos:- łyżka
musztardy kremskiej- 3 łyżki
oliwy z oliwek-sok z 1/3
cytryny- łyżka
mioduSposób przygotowania:1.
Filet z kurczaka przyprawiamy
solą,
pieprzem i
curry. Smażymy, a następnie kroimy na plasterki. Podsmażamy rownież
boczek.2. Na talerzu najpierw kładziemy
rukole, następnie przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe, kawałki
pomidorów suszonych,
potem plasterki
kurczka, kawałki
boczku.3. Na koniec posypujemy
kukurydzą, pokruszonym lazurem, plasterkami
parmezanu (wykrojonymi za pomocą skrobaczki) i polewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki).
Smacznego!