Wykonanie
Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was przepis łatwy i szybki w przygotowaniu.
Sałatka z
rukoli,
kurczaka,
pomidorów suszonych i koktajlowych,
orzechów nerkowca i fig sprawdza się świetnie gdy mamy ochotę na ekspresową, a jednocześnie zdrową kolację. Zachęcamy do wypróbowania! W komentarzach podzielcie się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami na szybką kolację!
Składniki:-1 opakowanie
rukoli-20
pomidorków koktajlowych-100 g
pomidorów suszonych-2
świeże figi-1
filet z kurczaka-20 g
orzechów nerkowca-2 łyżki
miodu lipowego-
przyprawa curry,
pieprz i
sól-
olej do smażenia-1
papryczka chilliSos sałatkowy:-2 plastry
cytryny-1 łyżka
miodu-2 łyżki
oliwy z oliwek-1 łyżka
musztardy miodowejSposób przygotowania:1.
Filet z kurczaka marynujemy w miodzie,
papryce chilli,
pieprzu i
soli. Naczynie z
kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.2. Po upływie tego czasu smażymy na bardzo wolnym ogniu
filet z kurczaka w całości.3.Myjemy i osuszamy
rukolę i
pomidory koktajlowe.4. Do miski sałatkowej przekładamy
rukolę, a na to kładziemy
pomidory koktajlowe (jeśli są raczej duże to je przekrajemy na pół), pokrojone w paski
pomidory suszone,
orzechy nerkowca.5. Przygotowujemy
sos sałatkowy dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Następnie polewamy nim
sałatkę i mieszamy.6. Na wierzchy sałatki układamy pokrojone ćwiartki
figi i porojone w cienkie paski kawałki usmażonego
filetu z kurczaka.Smacznego!