ßßß
Jedna z tradycji na Śląsku jest obdarowywanie gości, rodzinę przed Ślubem pysznym koloczem weselnym. Kolocz może być z serem, z makiem, z jabłkami i orzechami .Składniki na ciasto:50 dag maki,3 dag drożdży,8 dag cukru20 dag masła,2 żółtka2 jajka250 ml mlekaWaniliaSkorka z cytrynySzczypta soliMasło do smarowania blachyMake przesiać do miski, masło roztopić. W małym rondlu zrobić rozczyn tzn. drożdże z 1 łyżką cukru, zalać letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy rozczyn bedzie gotowy dodać go do maki wraz z roztopionym ciepłym mlekiem, jajami i reszta cukru. Dodać wanilie i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać drewniana łyżką do momentu, az bedzie odchodzić od brzegów miski.Gotowe ciasto lekko posypac maka, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia. Po wyrośnięciu zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować i podsypując lekko mąka i przełożyć na posmarowana blachę. Nałożyć nadzienie , posypać posypka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180.Ciasto jest gotowe, kiedy będzie złotego koloru od spodu i z góry. (Po ok. 30-40 minutach ).Nadzienie z maku:50 dag maku20 dag cukru10 dag miodu1 dag kakao(niekoniecznie)Migdały, rodzynki, orzechySkorka z cytryny, skorka z pomarańczy2 białka125 ml mlekaMak sparzyć gorącą woda z dodatkiem cukru ( taka ilością, aby mak był przykryty), ostudzić, zemleć dwa razy przez maszynkę do maku. Dodać resztę dodatków i wymieszać dodając ubita piane z białek. Następnie nakładać na ciasto.Kruszonka:10 dag maki6 dag masła6 dag cukru pudru1 żółtko ( niekoniecznie )Składniki zagnieść i posypać ciasto.Kochani zachęcam do pieczenia i czekam na Wasze opinie!Pozdrawiam