ßßß
Dzisiaj propozycja na obiad typowo weganski . To piękne i smaczne warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele leków korzystnie wpływających na wątrobę, obniżających choresterol i trójglicerydy.SKŁADNIKI1 karczochpół cytrynynać pietruszkiłyżkę śmietany sojowej2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych50 g sera Violife do pizzy300 g ziemniaków3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOdciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych listków aż do pokazania się listków bardziej zielonych.
Odciąć czubek kwiata ok 2 cm , otworzyć kwiat i przy pomocy łyżeczki wydrążyć ze środka włochatą część kwiatu.

Przełożyć do miseczki z wodą i cytryną. Łodyga karczocha też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z cytryną.
W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć z płatkami owsianymi, śmietaną, ząbkiem czosnku, serem pokrojonym w kostkę posolić do smaku i dokładnie wymieszać.
Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek , ząbek czosnku.
Wypełnić szybkowar ziemniakami pokrojonymi w wieksze kawałki dodać 2 nalewki wody, sol do smaku. Gotować w szybkowarze przez 15 minut od momentu pierwszego ujścia pary.
SMACZNEGO :)