Wykonanie
Jeżeli miałabym wybrać danie, którego przygotowanie sprawia mi najwięcej przyjemności byłyby to z pewnością tarty. Kruche i intrygujące w smaku, świetnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.Pierwszym z przepisów, które chce Wam zaprezentować, będzie
tarta z
pieczarkami. Łączy w sobie klasyczne smaki
cebuli,
pieczarek i
sera, które w razem rozkwitają. Wykonanie jej nie jest trudne, wymaga tylko trochę odwagi, aby zmierzyć się z kruchym
ciastem. Jeżeli ktoś nie ma czasu lub ochoty na zabawy w
mące, zawsze może skorzystać z gotowego
ciasta francuskiego.A, no i przepraszam za słabą jakość zdjęcia: zostało zrobione komórką parę miesięcy temu, teraz niestety chwilowo nie gotuję takich pyszności.
Składniki:Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2/3 kostki
masła + trochę do smażenia60ml zimnej
wody (w szklance)szczypta
gałki muszkatołowejNadzienie:250g
pieczarek1 średnia
cebula2
jajkapół szklanki
śmietanynatka pietruszkikawałek
żółtego sera (plaster o grubości ok 3 cm)
sólpieprzSchłodzone
masło kroimy na kawałki. Mieszamy ze sobą
mąkę,
gałkę muszkatołową oraz
sól w dużej misce, dodajemy
masło i dokładnie mieszamy palcami, aż uzyskamy konsystencję "okruchów
chleba". W tym momencie, cały czas wyrabiając ciasto, zaczynami dodawać po odrobinie
wody. Zależnie od użytej
mąki, możemy zużyć jej mniej, lub więcej, więc ostrożnie! Dolewamy
wody do momentu aż otrzymamy gładkie, dość zwarte ciasto, które nie przywiera do dłoni, ale jest plastyczne. Robimy z niego kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać farsz.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, aby zmiękła.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni
masło i wrzucamy
cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej
pieczarki. Solimy i
pieprzymy. Całość dusimy do momentu odparowania sosu z
pieczarek. W międzyczasie wykonujemy sos.
Jajka należy roztrzepać i dodać do nich
śmietany.
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i również dodajemy do zalewy. Dorzucamy posiekaną
natkę pietruszki, sporą ilość
pieprzu i rozsądną ilość
soli- najlepiej spróbować sosu.Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180-190 stopni. W międzyczasie nasze ciasto powinno się schłodzić. Wyjmujemy je z lodówki, na oprószony
mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok 5mm, posypując wałek
mąką, aby nie przywierało. Gdy jest rozwałkowane, zawijamy je na wałek (trzeba pamiętać o
mące!) i przenosimy na formę do pieczenia tart (zanim takową nabyłam, przez pewien czas używałam formy do pizzy i też było dobrze). Formy nie musimy smarować, gdyż ciasto kruche jest tłuste i z zasady nie przywiera. Dokładnie wyklejamy palcami dno i brzegi, wykonujemy dziurki w spodzie widelcem.Usmażone
pieczarki przekładamy na spód, zalewy sosem. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, do zrumienienia się brzegów i ścięcia się farszu.Tak wykonana
tarta jest pyszna zarówno na gorąco podawana z lekką
sałatką, jak i na zimno, jako przekąską. Na pewno jest to jedno z moich ulubionych dań, w dodatku wykonywane ze składników, które bardzo często
mogę znaleźć w lodówce. Coś z niczego, a jak smakuje! Mam nadzieję, że spróbujecie!