ßßß Cookit - przepis na Bigos staropolski

Bigos staropolski

nazwa

Wykonanie

Planując menu na Boże Narodzenie szukałam jakiegoś dobrego przepisu na bigos. Chciałam, żeby był inny niż wszystkie, inny niż te które jadłam do tej pory. I znalazłam, na kotlet.tv.
Tak mi posmakował, że na Wielkanoc też już nagotowałam cały gar. Jeszcze tylko jutro i pojutrze muszę przegotować i gotowe!
Składniki:
* 1 kg kapusty kiszonej,
* 1/2 kg kapusty białej,
* mięso, np. resztki wędlin, żeberka, gulaszowe, kiełbasa,
* 3 jabłka,
* 50g suszonych grzybów lub 30dag pieczarek,
* 2 cebule,
* łyżka masła lub oleju,
* 150g suszonych śliwek,
* sól, pieprz, cukier,
* 1 łyżeczka majeranku,
* 1 łyżeczka rozmarynu,
* 3-4 listki laurowe,
* pieprz w kulkach,
* kilka kulek ziela angielskiego.
Dzień wcześniej namoczyć grzyby, zostawić na całą noc.
Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć, pokroić drobno. Kapustę białą pokroić w paski, przelać wrzątkiem, odcisnąć. Do garnka wlać szklankę wody, wrzucić obie kapusty i dusić na małym ogniu do miękkości.
Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 min. Po tym czasie odcedzić, wodę wlać do kapusty, śliwki pokroić drobno.
Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, wodę wlać do kapusty, grzyby pokroić drobno, dodać do śliwek.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na oleju lub łyżce masła.
Mięsa, kiełbasy drobno pokroić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Kiedy kapusta będzie już miękka dodać grzyby, śliwki, cebulę, jabłka i mięso. Dusić na małym ogniu ok. 30min.
Dodać przyprawy: sól (ja daję dwie łyżeczki), pieprz (łyżeczka), cukier (łyżeczka), majeranek, rozmaryn, listki, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Dusić jeszcze 10-15min.
Gotowy bigos przegotować jeszcze przez 3 kolejne dni.
Smacznego!
Źródło:http://adzioweinspiracje.blogspot.com/2014/04/bigos-staropolski.html