Wykonanie
Planując menu na Boże Narodzenie szukałam jakiegoś dobrego przepisu na bigos. Chciałam, żeby był inny niż wszystkie, inny niż te które
jadłam do tej
pory. I znalazłam, na kotlet.tv.Tak mi posmakował, że na Wielkanoc też już nagotowałam cały gar. Jeszcze tylko jutro i pojutrze muszę przegotować i gotowe!Składniki:* 1 kg
kapusty kiszonej,* 1/2 kg
kapusty białej,*
mięso, np. resztki
wędlin,
żeberka, gulaszowe,
kiełbasa,* 3
jabłka,* 50g
suszonych grzybów lub 30dag
pieczarek,* 2
cebule,* łyżka
masła lub
oleju,* 150g suszonych
śliwek,*
sól,
pieprz,
cukier,* 1 łyżeczka
majeranku,* 1 łyżeczka
rozmarynu,* 3-4
listki laurowe,*
pieprz w kulkach,* kilka kulek
ziela angielskiego.Dzień wcześniej namoczyć
grzyby, zostawić na całą noc.
Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć, pokroić drobno.
Kapustę białą pokroić w paski, przelać wrzątkiem, odcisnąć. Do garnka wlać szklankę
wody, wrzucić obie
kapusty i dusić na małym ogniu do miękkości.
Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 min. Po tym czasie odcedzić,
wodę wlać do
kapusty,
śliwki pokroić drobno.
Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić,
wodę wlać do
kapusty,
grzyby pokroić drobno, dodać do
śliwek.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na
oleju lub łyżce
masła.
Mięsa,
kiełbasy drobno pokroić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.Kiedy
kapusta będzie już miękka dodać
grzyby,
śliwki,
cebulę,
jabłka i
mięso. Dusić na małym ogniu ok. 30min.Dodać
przyprawy:
sól (ja
daję dwie łyżeczki),
pieprz (łyżeczka),
cukier (łyżeczka),
majeranek,
rozmaryn, listki,
ziele angielskie i kilka ziaren
pieprzu. Dusić jeszcze 10-15min.Gotowy bigos przegotować jeszcze przez 3 kolejne dni.Smacznego!