Pieczone ziemniaki z ulubionymi przyprawami, idealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie.2 kg ziemniaków5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju1 łyżka soli (dodaje do gotowania)1 łyżeczka papryki w proszku1 łyżka tymiankuszczypta oregano, bazyliiopcjonalnie łyżeczka przypraw do grilla, przyprawy do kurczakaZiemniaki obrać umyć, wykrawać kulki, lub podzielić na ćwiartki, wypłukać przełożyć do garnka i gotować w osolonej wodzie około 10 minut ale nie dłużej. Podgotowane ziemniaki należy odcedzić. Oliwę dokładnie wymieszać z przyprawami. Mieszanką przypraw zalać ziemniaki i delikatnie wymieszać tak aby ziemniaki były pokryte mieszanką. Ziemniaki przełożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Podawać gorące prosto z piekarnika.