Wykonanie
Marynowane warzywa smakują wybornie i są idealnym dodatkiem do przekąsek i dań głównych. Prezentowana kolorowa
papryka swoją aksamitną konsystencją i wspaniałym aromatem doskonale komponuje się z
serami feta i
mozzarella, bukietem
sałat lub marynowanym drobiem. Może służyć również jako przekąska z
białym pieczywem, np. z pszennymi bułeczkami lub chrupiącą
bagietką .Składniki:mix kolorowych
paprykolejoliwaświeża
bazyliaświeży
tymianekczosneksólpieprzPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza .
Papryki myjemy i umieszczamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, często obracając, aż do zrumienienia skórki. Po upieczeniu umieszczamy w foliowej torebce spożywczej, szczelnie zamykając. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy z
torebki i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy.Ząbki
czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W naczyniu ukladamy plastry
papryki, polewamy
oliwą,
olejem, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Kładziemy listki
bazylli,
tymianku i plasterki
czosnku. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Odstawiamy na 24 godziny. Tak przygotowane
papryki możemy przechowywać kilka dni w chłodnym miejscu.