ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

W sadach i sklepach pojawiły się śliwki. Nie mogłam się więc powstrzymać i na naszym stole zagościło już drugie w tym tygodniu ciasto ze śliwkami - tym razem jogurtowe. To jedno z tych najprostszych ciast, które kradnie serce ze względu na szybkość przygotowania i pyszny, lekki smak. Przepis prosto z Francji. Wypróbujcie :)
Składniki (na najmniejszą tortownicę 20 cm)
2 kubki jogurtu naturalnego (u mnie bio bez mleka w proszku) po 150 g każdy. Uwaga : kubeczków po jogurcie nie wyrzucamy, bo będziemy nimi odmierzać też inne składniki :) mniej zmywania :)
2 jaja
3/4 kubka oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
1 kubek cukru - można dać więcej maksymalnie do 2 kubeczków, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta
4 kubki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
około 10 śliwek
Przygtowanie:
1. Włączamy piekarnik - grzanie góra - dół, 200°C
2. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie myjemy i oczyszczamy z pestek śliwki.
3. W jednym naczyniu miksujemy krótko do połączenia jogurt, olej i jaja (najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową).
4. W drugim naczyniu mieszamy cukier, proszek i mąkę.
5. Wsypujemy składniki suche do mokrych, i miksujemy krótko do połączenia.
6. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy, na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu i pieczemy do suchego patyczka, tak by wierzch był zarumieniony. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "W Paryżu dzieci nie grymaszą" czas pieczenia to 35 minut, w moim piekarniku dokładnie godzina, dlatego po 35 minutach sprawdźcie sobie patyczkiem jak wasze ciacho. Po upieczeniu warto je zostawić jeszcze jakiś czas w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Ciasto jest naprawdę pyszne, to pierwsze jogurtowe, które upiekłam bez zakalca, więc szczerze polecam przepis.
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2015/08/ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami.html