Wykonanie
Jeśli chodzi o mnie to lubię, gdy ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Nie mówię tutaj o wystawnych przyjęciach, na których mile widziane są bardziej wymagające wypieki, ale o domowych zachciankach. Łapią one zazwyczaj w piątkowy wieczór, no bo jak to weekend bez ciasta? Moja mama, tak samo jak i babcia, dba o to, żeby coś słodkiego pojawiło się w domu w ciągu weekendu. Jednak po długim tygodniu nikt nie ma ochoty by długo stać przy kuchennym blacie. Dlatego ciasto, które Wam dzisiaj proponuję jest szybkie, łatwe i oczywiście przyjemne!
Składniki:3
jajka1 szkl.
cukru2,5 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
kefiru½ szkl.
oleju0,5kg
śliwekPrzygotowanie:
Śliwki przekrój na pół i oczyść je z pestek.
Jajka zmiksuj z
cukrem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wylej na blachę i wyłóż na nie
owoce. Pieczem y ok. 50minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Śliwki możesz kłaść w dość chaotyczny sposób, im mniej schematów i ram tym pyszniejsze ciasto. Dlatego też nie pojadę wymiarów blachy, bo wszystko zależy od naszych upodobań – jeśli lubimy wyższe ciasta – blacha będzie mniejsza i odwrotnie.
Jeśli dodatkowo macie ochotę na kruszonkę, to poniższe składniki sprawią, że będzie ona idealna:10 łyżek
oleju10 łyżek
mąki10 łyżek
cukruPoniżej przedstawiam Wam naszą asystentkę, która nieco utrudniała wykonanie zdjęć, jednak jak widać opłacało się poczekać.