ßßß
Składniki:3 jajka1 szkl. cukru2,5 szkl. mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. kefiru½ szkl. oleju0,5kg śliwekPrzygotowanie:Śliwki przekrój na pół i oczyść je z pestek. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wylej na blachę i wyłóż na nie owoce. Pieczem y ok. 50minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Śliwki możesz kłaść w dość chaotyczny sposób, im mniej schematów i ram tym pyszniejsze ciasto. Dlatego też nie pojadę wymiarów blachy, bo wszystko zależy od naszych upodobań – jeśli lubimy wyższe ciasta – blacha będzie mniejsza i odwrotnie.
Jeśli dodatkowo macie ochotę na kruszonkę, to poniższe składniki sprawią, że będzie ona idealna:10 łyżek oleju10 łyżek mąki10 łyżek cukruPoniżej przedstawiam Wam naszą asystentkę, która nieco utrudniała wykonanie zdjęć, jednak jak widać opłacało się poczekać.