ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o mnie to lubię, gdy ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Nie mówię tutaj o wystawnych przyjęciach, na których mile widziane są bardziej wymagające wypieki, ale o domowych zachciankach. Łapią one zazwyczaj w piątkowy wieczór, no bo jak to weekend bez ciasta? Moja mama, tak samo jak i babcia, dba o to, żeby coś słodkiego pojawiło się w domu w ciągu weekendu. Jednak po długim tygodniu nikt nie ma ochoty by długo stać przy kuchennym blacie. Dlatego ciasto, które Wam dzisiaj proponuję jest szybkie, łatwe i oczywiście przyjemne!
Składniki:
3 jajka
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. kefiru
½ szkl. oleju
0,5kg śliwek
Przygotowanie:
Śliwki przekrój na pół i oczyść je z pestek. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wylej na blachę i wyłóż na nie owoce. Pieczem y ok. 50minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Śliwki możesz kłaść w dość chaotyczny sposób, im mniej schematów i ram tym pyszniejsze ciasto. Dlatego też nie pojadę wymiarów blachy, bo wszystko zależy od naszych upodobań – jeśli lubimy wyższe ciasta – blacha będzie mniejsza i odwrotnie.
Jeśli dodatkowo macie ochotę na kruszonkę, to poniższe składniki sprawią, że będzie ona idealna:
10 łyżek oleju
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
Poniżej przedstawiam Wam naszą asystentkę, która nieco utrudniała wykonanie zdjęć, jednak jak widać opłacało się poczekać.
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/09/ciasto-ucierane-ze-sliwkami.html