Wykonanie
Placek ze
śliwką jest kolejnym, który robi się dość szybko. Proponuję wykorzystać do niego mniejszą tortownicę, np. kwadratową, gdyż masy wychodzi dość mało. Zatem jest idealny na weekend bez gości. Teoretycznie można go zrobić z dowolnym
owocem, ale ze
śliwkami jest zdecydowanie najlepszy, a do tego
owoce nie siadają całe na spód placka. Przepis pochodzi ze strony Skarbnica smaków .Składniki:- 3
jajka,- 1 szklanka
cukru,- 1
cukier waniliowy,- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 6 łyżek stołowych
oleju,- paczka mrożonych
śliwek (w sezonie mogą być oczywiście świeże).Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodając
cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Po połączeniu wszystkich składników, dolewamy
olej i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy, a na nie delikatnie kładziemy
śliwki bez pestek.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 55 minut.