ßßß
Popołudniowa herbata, aż się prosi o odrobinę słodyczy. Ponieważ nic nie zalegało w kuchennym kredensie szybko powstały piernikowe muffinki . Lekkie i puchate, posypane odrobiną cukru pudru stanowiły cudowną przeciwagę dla gorzkiej zielonej herbaty.Składniki na 9 wyższych lub 12 niższych muffinek:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 czubata łyżeczka cynamonu1/3 szklanki oleju3/4 szklanki nierafinowanego cukru1 jajo3/4 szklanki napoju ryżowego/sojowego lub opcjonalnie mleka koziego lub krowiegoPrzygotowanie:1. Składniki suche umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.2. Składniki mokre umieszczamy w drugim naczyniu i roztrzepujemy do połacznia widelcem.3. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko do połaczenia łyżką.4. Muffiny umieszczamy w papilotkach lub bezposrednio w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°CGotowe obsypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem w towarzystwie domowej roboty konfitury.Smacznego :)