ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy Sophie Dahl

Chlebek bananowy Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

niedziela, 22 września 2013
Poranki są coraz bardziej pochmurne, zbyt mało w nich słońca a zbyt dużo chłodu, żeby ochoczo wynurzyć się spod kołdry. Dlatego sniadania powinny być coraz słodsze i bardziej sycące. Chlebek bananowy Sophie Dahl pomoże rozbudzić największego śpiocha i osłodzi najbardziej pochmurny poranek. Wystarczy mu dla towarzystwa masło i kubek parującej kawy lub herbaty. Będziecie oczarowani :) :) wypróbujcie ten przepis bo jest on bardzo uniwersalny, sprawdza się tez podany jako ciasto bananowe do popołudniowej kawy.
Składniki:
75 g miękkiego masła plus trochę do wysmarowania formy
4 dojrzałe banany
200 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżka aromatu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170 g mąki orkiszowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół lub 160°C z termoobiegiem.
Smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną keksowkę o długości 20 cm.
Banany myjemy, oobieramy ze skórki, kroimy w plastry i rozgniatamy blenderem. W drugim naczyniu miksujemy jajo.
Do rozgniecionych bananów dodajemy cukier, jajo i aromat waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli i sodę i ponownie miksujemy.
Na koniec do masy dosypujemy stopniowo makę i miksujemy do połączenia składników.
Gotowe ciasto wlewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
Następnie wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.
A potem zajadamy ze smakiem z odrobiną masła na słodkie śniadanie lub z konfiturą jako ciasto na popołudniowy deser :)
Smacznego :) :)
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/09/chlebek-bananowy-sophie-dahl.html