Wykonanie
niedziela, 22 września 2013
Poranki są coraz bardziej pochmurne, zbyt mało w nich słońca a zbyt dużo chłodu, żeby ochoczo wynurzyć się
spod kołdry. Dlatego sniadania powinny być coraz słodsze i bardziej sycące. Chlebek
bananowy Sophie Dahl pomoże rozbudzić największego śpiocha i osłodzi najbardziej pochmurny poranek. Wystarczy mu dla towarzystwa
masło i kubek parującej
kawy lub
herbaty. Będziecie oczarowani :) :) wypróbujcie ten przepis bo jest on bardzo uniwersalny, sprawdza się tez podany jako ciasto
bananowe do popołudniowej
kawy.Składniki:75 g miękkiego
masła plus trochę do wysmarowania formy4 dojrzałe
banany200 g
cukru trzcinowego1
jajko1 łyżka
aromatu waniliowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej170 g
mąki orkiszowejszczypta
soliPrzygotowanie:Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół lub 160°C z termoobiegiem.Smarujemy
masłem i posypujemy
kaszą manną keksowkę o długości 20 cm.
Banany myjemy, oobieramy ze skórki, kroimy w plastry i rozgniatamy blenderem. W drugim naczyniu miksujemy
jajo.Do rozgniecionych
bananów dodajemy
cukier,
jajo i
aromat waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę
soli i
sodę i ponownie miksujemy.Na koniec do masy dosypujemy stopniowo
makę i miksujemy do połączenia składników.Gotowe ciasto wlewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.Następnie wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.A
potem zajadamy ze smakiem z odrobiną
masła na słodkie śniadanie lub z
konfiturą jako ciasto na popołudniowy deser :)Smacznego :) :)
Wszelkie prawa zastrzeżone.Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych na moim blogu bez mojej zgody(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).