Wykonanie
W końcu i ja postanowiłam wypróbować przepis na chlebek
bananowy wg Sophie Dahl. Chciałam jednak jakoś wzbogacić ten wypiek i dodałam mrożonych
malin, z innymi składnikami też trochę pokombinowałam. Moim (niezbyt skromnym ;)) zdaniem, wyszło świetnie.Składniki (keksówka o dł. około 20 cm):- 75 g miękkiego
masła- 4 dojrzałe, rozgniecione
banany- 3/4 szklanki
cukru trzcinowego- 2 łyżki
cukru waniliowego- 1
jajko- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej- 0,5 szklanki
mąki krupczatki- 1 szklanka mrożonych
malinRozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (jeśli bez, do 180 stopni). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski włożyć rozgniecione
banany, utrzeć je z
masłem,
cukrami i
jajkiem. Dodać
sodę i
sól, zmiksować. Dodać
mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać lekko rozmrożone
maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki, piec ok. 1 godziny.