Wykonanie
Cóż może być piękniejszego, jak połączenie wilgotnego
bananowego ciasta z
czekoladowo -
orzechowym kremem... Na wierzchu powstaje chrupiąca czekoladowa skórka, a wnętrze jest mięciutkie, wilgotne i cudnie pachnące, aż ślinka mi cieknie kiedy to piszę ;)Do tego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy, że w domu znajdą się
banany, których nikt nie chce tknąć, bo nie wyglądają już jak
banany, kilka minut miksowania plus trochę pieczenia i jest!Uwielbiam...
Składniki:340 g
mąki3/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli60 g miękkiego
masła100 g
cukru trzcinowego Demerara2
jajka85 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 bardzo dojrzałe
banany; rozgniecione widelcem230 g nutelliW misce wymieszaj
mąkę,
sodę i
sól.W drugiej misce utrzyj
masło z
cukrem. Dodaj pojedynczo
jajka, po każdym dokładnie miksując.
Wlej
mleko, ekstrakt
waniliowy i
banany, zmiksuj lekko do połączenia. Wsyp mieszankę z
mąki i wymieszaj łyżką.
Nutellę lekko podgrzej, tak żeby była płynna. Do małej miseczki przełóż około szklanki ciasta (u mnie było to 330 g) i połącz z nutellą.
Do keksówki posmarowanej
olejem, przełóż jasne ciasto. Ciemnie ciasto nakładaj łyżką na środek, tak żeby "wpadało" do wewnątrz, a białe zostało po bokach. Piecz w 180°C przez około 50 - 60 minut (ja piekłam 70 minut w 170°C i 10 minut w 180 °C, ale pieczone w 180 upiecze się szybciej). Ciasto powinno wyjść wilgotne, więc nie piecz go do suchego patyczka. Studź w blaszce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Nutella
Banana Bread