Wykonanie
Czasem tak człowiek ma, że przychodzi ochota by zgrzeszyć :) Dziś zatem grzeszymy, zajadając pizzę na pysznym grubym spodzie :) i jest nam z tym błogo i nie mamy wyrzutów sumienia. Wy też zgrzeszcie... oczywiście tylko kulinarnie :):)Składniki:1 opakowanie suchych
drożdży (7 g) lub około 14 gram
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka ciepłej
wodypół łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwekP.s.: Szklanka czyli 250 g.Przygotowanie:W naczyniu łączymy
drożdże,
cukier, 1 łyżkę
mąki i letnią
wodę. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia
drożdży,
cukru i
mąki potem odstawiamy.Resztę
mąki mieszamy z
solą. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy
oliwe i wyrabiamy ze wszystkich skladników ciasto.Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.Odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ścierką i czekamy aż podwoi objętość.Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę lub do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 220°C i czekamy aż się nagrzeje.Na przygotowane ciasto wykładamy dodatki.U nas był to sos
chilli, którym posmarowałam ciasto,
szynka,
ser żółty,
pomidory,
mozzarela i
zioła do smaku.Moja rada jest taka, żeby
pomidory,
mozzarellę i inne wodniste dodatki położyć na sam koniec na 5 minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika. Dzięki temu ciasto nimi nie nasiąknie i będzie dużo smaczniejsze.Oczywiście wariacje na temat dodatków są kwestią waszej wyobraźni lub aktulanej zawartości lodówki :)Pizzę pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.A
potem... a
potem oczywiście grzeszymy :)Smacznego :)