Wykonanie
Dawniej lubiłam pizze na grubym, puszystym spodzie. Teraz zdecydowanie preferuję cienkie i dość kruche ciasto. Przepis na kruche ciasto znaleziony na GP . Natomiast to co na pizzy to zupełnie inna bajka. Inspiracja przyszła z Tartufo, podają tam wyśmienite pizze, jedną z moich ulubionych jest właśnie taka prosta, z
czosnkiem,
mozzarellą i całymi liśćmi
szpinaku.Ciasto:400g
maki pszennej220ml prawie goracej
wodyplaska lyzeczka
soliszczypta
cukruokolo 2 lyzki
oliwy5g suchych
drozdzy(prawie cala saszetka)Do miski wsypać
mąkę,
sól,
drozdze,
cukier, wymieszać, wlać
wodę i najlepiejmikserem wszystko wymieszać, do momentu aż zacznie się robić kula, wyjącwszystko z miski i przez kilka minut ugniatać. Ciasto w ogóle się nie klei,jest sprężyste. Miskę wewnątrz wysmarować
oliwą, włożyć ciasto, przykryćściereczką, i postawić w cieple miejsce, u mnie około 1 godziny.Zasada jest taka, że
ciast drożdżowych nie powinno się wałkować, jeśli już musimy, trzeba dać mu odpocząć na blaszce. Z tej porcji ciasta wychodzi duża blacha piekarnikowa, lub dwie okrągłe, średniej wielkości.Jak już ciasto leżało sobie na blaszce, polałam je
oliwą, posypałam
oregano, przeciśnięty
czosnek, na to plastry
mozzarelli, cienkie plastry
pomidora, świeże liście
szpinaku i kilka
oliwek. Taka cienka pizza piecze się max. 20 min.Ciasto przed położeniem dodatków można posolić. Należy pamiętać, że przy "
mięsnej" pizzy używamy słonych
wędlin i wtedy smak się równoważy, w mojej pizzy wszystkie składniki były nie słone dlatego lekko ja posoliłam.Do zdjęć zapozowały ostatnie dwa kawałki,
potem zostały pożarte.Do wypróbowania w kolejce jest jeszcze z pesto i
mozzarellą :)Smacznego!