Wykonanie
Kulebiak to potrawa z kuchni kresowej, która nie jest mi zbyt bliska. Mój kulebiak jest w wersji bliższej wersji podlaskiej czyli z
kapustą i
pieczarkami. Farsz przygotowałam dnia poprzedniego, dzięki
czemu kulebiak okazał się być daniem bardzo szybkim w przygotowaniu:)
Składniki na farsz:500g
pieczarek250g
kapusty kiszonej1 średnia
cebulasól,
pieprz,
olej, 1 łyżka
masłaPieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce
masła aż się skurczą i nadmiar
wody odparuje. Posolić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju. Dodać poszatkowaną
kapustę i gotować około 10min. Dodać usmażone
pieczarki i gotować jeszcze około 10min. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej (niecałe 2szklanki)1/2 szklanki ciepłego
mleka15g
drożdżyszczypta
soli1 łyżka
oliwyDodatkowo:1 rozbełtane
jajkoDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. W misce umieścić
mąkę z
solą i
oliwą. Dodać
mleko z
drożdżami. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać
mąki lub dolać
mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 30min. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Farsz wyłożyć na środek. Złożyć* jak kopertę najpierw szersze krawędzi, a na końcu boki podłożyć pod spód. Posmarować
jajkiem. Piec w temp. 200st. C przez na złoto około 30-40min. Pokroić i podawać ciepłe.* Można również zwinąć jak roladę, ale trzeba pamiętać by wtedy dłużej trzymać w piekarniku - do 60min.Smacznego:)