ßßß Cookit - przepis na Pierożki z pieca

Pierożki z pieca

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię różnego rodzaju pieczone pierogi. Dzisiejsze są tradycyjne, z kiszoną kapustą i pieczarkami. Z filiżanką czerwonego barszczu smakują wspaniale.
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
75 g masła
250 g mąk
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
20 dag pieczarek
20 dag kiszonej kapusty
sól, pieprz
olej do smażenia
1 cebula
Wkruszyć drożdże do miski i rozmieszać je w mleku podgrzanym do temperatury 37 stopni. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i sól, po czym wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia na 40 minut.
Kapustę wymoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić.Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pokrojone pieczarki, dusić kilka minut. Dodac kapustę i dusić aż wszyskie składniki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Do kapusty kiszonej dodaję również kilka ziarenek kminku.
Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je i podzielić na dziesięć części. Rozwałkować każdą na koło o średnicy około 10 cm. Wyłożyć nadzienie na krążki z ciasta i uformować pierożki. Docisnąć brzegi i pozostawić je do wyrośnięcia na 15 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować pierożki jajkiem i posypać kminkiem a później piec je około 15 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/04/Pierozki-z-pieca.html