Wykonanie
Bardzo lubię różnego rodzaju pieczone pierogi. Dzisiejsze są tradycyjne, z
kiszoną kapustą i
pieczarkami. Z filiżanką czerwonego barszczu smakują wspaniale.
Składniki na ciasto:20 g świeżych
drożdży150 ml
mleka75 g
masła250 g mąk1/2 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:20 dag
pieczarek20 dag
kiszonej kapustysól,
pieprzolej do smażenia1
cebulaWkruszyć
drożdże do miski i rozmieszać je w
mleku podgrzanym do temperatury 37 stopni. Dodać rozpuszczone
masło,
mąkę i
sól, po czym wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia na 40 minut.
Kapustę wymoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić.Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
cebulę, dodać pokrojone
pieczarki, dusić kilka minut. Dodac
kapustę i dusić aż wszyskie składniki będą miękkie. Przyprawić
solą i
pieprzem. Do
kapusty kiszonej dodaję również kilka ziarenek
kminku.Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej
mąką, wyrobić je i podzielić na dziesięć części. Rozwałkować każdą na koło o średnicy około 10 cm. Wyłożyć nadzienie na krążki z ciasta i uformować pierożki. Docisnąć brzegi i pozostawić je do wyrośnięcia na 15 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować pierożki
jajkiem i posypać
kminkiem a później piec je około 15 minut.Smacznego:)