Wykonanie
Tym razem w styczniowej piekarni rarytas -
żytni chleb radzieckiego żołnierza. Dla mnie chyba najlepszy
chleb jaki do tej
pory jadłam. Mimo, że proces jego zrobienia jest dość długi, przez 3 stopniowe zakwaszanie, to
będę do niego wracać i wracać...:-)Tym razem
chleb zaproponował autor bloga Kuchnia Gucia, a historia tego przepisu sięga 1938 r. Spróbujcie, bo warto się nim delektować :-)
Składniki na jeden bochenek
chleba o wadze ok. 1 kg:Zaczyn:375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z
mąki żytniej razowej,450g
mąki żytniej razowej15 g
soli330 g bardzo ciepłej
wody (ok. 40 °C)W wodzie, dokładnie, rozpuścić
sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja ubijałem w robocie jak
białka – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 min.Przygotowanie ciastaDo zaczynu dodać
mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji.Konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzoZostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30 °C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówek wysmarowanych
olejem (można wysypać
mąką razową lub
płatkami itp). Ciasto posmarować
olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30°C na 35-50 min (ja zostawiłam na dużo dłużej).Piekarnik nagrzać do 260 °C .Pieczemy 10-15 min w 260 °C, a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200°C.Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać
wodą. Jak każdy
chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść).
Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję za M.Zielińską :Zakwaszanie ciasta metodą 3-stopniowa, czyli skróconą metodą zawodowych piekarzy.Ta metoda według mnie powinna być koniecznie stosowana do
chlebów czysto żytnich na zakwasie.Tylko taki sposób zakwaszania
mąki daje pewność, ze
chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy.Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla
polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w
skrócie wygląda ona tak:1.etap:2 łyżki zakwasu + 100g
maki + 100g
wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin.Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w dość ciepłym miejscu na 5-6 godzin.Na tym etapie następuje dynamiczny rozwój
drożdży i fermentacji alkoholowej przy jednoczesnym rozwoju bakterii
mlekowych.2.etap:mieszanina jw. + 100g
maki + 90g
wody, temperatura 26 – 27°C, 8-12 godzin.Do mieszaniny z pierwszego etapu dodajemy nową porcje
maki i
wody, z tym, że
mąki jest trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas
trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu
mlekowego, który decyduje, o jakości
pieczywa.3.etap:ciasto jw. + 80g
maki + 100g
wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny.W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie
drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć od 2 do 4
razy. Z tego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty.Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy:- jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie.- na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pącherzykowate, galaretowate wnątrze.- powinno pachnieć kwaśno, lekko
alkoholowo, ale przyjemnie.Do takiego dojrzałego ciasta zakwaszonego dodajemy pozostałą ilość
mąki przewidzianą w recepturze
chleba oraz inne dodatki.Na samym końcu dozujemy
sól, najlepiej rozpuszczoną uprzednio w wodzie.
Dziękuję Amber za organizację kolejnego spotkania i wszystkim uczestnikom akcji za wsparcie i bycie razem w tym przedsięwzięciu. Oto lista piekarzy i piekarek, do których zapraszam na ich wypiek:Aciri http://bajkorada. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza. htmlAnia http://jswm.blogspot.com/ 2014/01/zytni-
chleb- radzieckiego-zonierza.htmlAniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.htmlAlucha Alucha http://nieladmalutki. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza. htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-styczniowy/
Anna http://ankawell.blogspot. com/2014/01/chleb- radzieckiego-zonierza.htmlArnika http://arnikowakuchnia. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza. html
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-zonierza-radzieckiego.htmlBea http://www.beawkuchni.com/ 2014/01/zytni-
chleb- radzieckiego-zolnierza-czyli- styczniowe-wspolne-pieczenie. htmlBożena http://mojekucharzenie- bozena-1968.blogspot.com/2014/ 01/chleb-radzieckiego- zonierza-styczniowa.htmlBożenka http://www. smakowekubki.com/2014/01/ prosty-zytni-
chleb- radzieckiego-zonierza.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.htmlDosia http://dosismakolyki. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza. htmlDoowa http://doowa.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-zytni-czyli-chleb-radzieckiego-zolnierza/Gatita http:// kulinarneprzygodygatity. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza- czyli.htmlGosia http://kochamgary. blogspot.com/2014/01/ styczniowa-piekarnia-
chleb- radzieckiego.htmlGucio http://kuchniagucia. blogspot.com/2014/01/ styczniowa-piekarnia-zytni-
chleb.htmlIga http://japoziomka. blogspot.com/2014/01/na-dobry- poczatek-roku.htmlJoanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2014/01/zytni-chlerb-radzieckiego-zonierza.htmlJola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza. htmlKarolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.htmlKrecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.htmlŁucja http:// fabrykakulinarnychinspiracji. blogspot.com/2014/01/zytni-
chleb-radzieckiego-zonierza. html
Magda http://konwaliewkuchni. blogspot.com/2014/01/ styczniowa-piekarnia-i-zytni-
chleb.htmlMałgosia i Piotr http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/01/o-chlebie-i-naturze.htmlMargot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.htmlMarzena zaciszekuchenne.blogspot.com/ 2014/01/zytni-
chleb- radzieckiego-zonierza.htmlMysia http://www.pieczarkamysia.pl/zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza/Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.htmlRenata S http://forksncanvas. blogspot.com/2014/01/rosyjski-
chleb-zytni-ze-styczniowej. htmlWisła http://zapachchleba.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html