Wykonanie
Przy okazji pierogowej soboty pod wezwaniem ruskich pierogów, pomyślałam, żeby zamiast
ziemniaków użyć
kaszy jaglanej. Jak
potem sprawdziłam to nie byłam pierwsza z tym pomysłem ,a pierogi wpisane są na listę produktów regionalnych Podkarpacia:-). Muszę przyznać, że
smakowo wyszły całkiem, całkiem;-) I szkoda, że to nie ja jestem ich prekursorem...
Składniki: na ciasto:0,5 kg
mąki,1 duży
kefir,szczypta
soli, na farsz:3/4 szkl.
kaszy jaglanej,1
cebula,300 g
twarogu półtłustego,plaster
wędzonego boczku,2 szkl.
wody,
sól i
pieprz,
olej do podsmażenia
cebuli,+
cebulę i
boczek na okrasę.Przygotowanie:
Kaszę przepłukać i gotować w 2 szklankach
wody posolonej przez 15-20 minut.
Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć z
boczkiem pokrojonym w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić
solą i
pieprzem.Wyrobić z
kefiru i
mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania
mąki lub
kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane okrasą.