ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Przy okazji pierogowej soboty pod wezwaniem ruskich pierogów, pomyślałam, żeby zamiast ziemniaków użyć kaszy jaglanej. Jak potem sprawdziłam to nie byłam pierwsza z tym pomysłem ,a pierogi wpisane są na listę produktów regionalnych Podkarpacia:-). Muszę przyznać, że smakowo wyszły całkiem, całkiem;-) I szkoda, że to nie ja jestem ich prekursorem...
Składniki: na ciasto:
0,5 kg mąki,
1 duży kefir,
szczypta soli, na farsz:
3/4 szkl. kaszy jaglanej,
1 cebula,
300 g twarogu półtłustego,
plaster wędzonego boczku,
2 szkl. wody,
sól i pieprz,
olej do podsmażenia cebuli,
+ cebulę i boczek na okrasę.
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać i gotować w 2 szklankach wody posolonej przez 15-20 minut. Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane okrasą.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/08/pierogi-z-kasza-jaglana.html