Wykonanie


Zostałam zaproszona przez Amber do wspólnego pieczenia z dziewczynami (lista na koniec posta)
chleba azjatyckiego z
brązowym ryżem. Pomysł bardzo mi się spodobał. Z thang zhong nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i na początku było lekkie przerażenie co to takiego? Ale nie taki diabeł straszny…


Muszę się przyznać, że piekłam go 2
razy. Niestety pierwszego dnia nie chciał mi wyrosnąć.
Winne chyba były
drożdże suszone, choć ich termin spożycia był jeszcze długi. Drugim problemem była wielkość foremek - moje były zbyt duże. Na drugi dzień nie dałam za wygraną, tym bardziej po zachwytach reszty piekarek i powtórzyłam swój wypiek. Tym razem użyłam świeżych
drożdży i zrobiłam ciasto z 2/3 porcji na 1 blaszkę. Finalnie chlebek wyszedł imponujący. Wszystkim bardzo smakował i już zapowiedzieli, że mam powtarzać jego wypiek.

W smaku jest niezwykle delikatny, lekko słodkawy. Przypomina naszą
chałkę.

Składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy:480g
maki chlebowej lub innej silnej (320g)30 g
mleka w proszku (20 g)40g
cukru (13 g)8 g
soli (około 3 g)8g
drożdży instant (30g świeżych)200 g
mleka (70 g)170 g thang zhong (120 g)40 g
masła (13 g)180 g brązowego gotowanego
ryżu,niesolonego,ostudzonego (120 g) - nawetnależy go mocno przegotować, żeby był miękki.(W nawiasach podałam moje porcje na 1 długą blaszkę keksową)thang zhong30g
mąki chlebowej150g
mlekaMleko w temp. pokojowej i
mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie
wiry, a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie:Ciasto
chleboweW misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz
ryżu i
masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać
masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać
ryż i wyrabiać aż
ryż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa lub cztery bochenki.

Przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą porcję ciasta rozwałkować wzdłuż i zwinąć w
ślimaka.

Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia ,aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C w piekarniku).

Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec
chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika,wystudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami.Oryginalny przepis pochodzi stąd - http://misrecetasfavoritas2.blogspot.com/2012/06/pan-de-molde-con-arroz-integral-tang.html

Na koniec chciałam podziękować wszystkim dziewczynom, z którymi zdobywałam to piekarnicze doświadczenie ( lista blogów poniżej). Było to bardzo ekscytujące i przemiłe wirtualne spotkanie. Maile wymieniające się pomiędzy uczestniczkami akcji okazały się bardzo pomocne. Mam nadzieję, że powtórzymy jeszcze niejednokrotnie inne wyzwania.Piekły chlebek:Amber - Kuchennymi drzwiamiAnny - Życie od kuchniAnny -
Marii - KucharniaAgi - W sezonieMargot - Kuchnia Alicji
Atiny - Tak sobie pichcę...Bożeny - Smakowe
kubkiEweliny - Around the kitchen tableEweliny - Przy kubku
kawyGosi - Kocham gary Joanny - Notatki kulinarneJoli - Smak mojego domu Kamili - Ogrody BabilonuKaprysi - KapryśnikKasi - Rozważania o kuchni i nie tylkoKatarzyny - Kuchnia PrezydentowejLaury - Kuchenna Wyspa SmakówLidii - Kucharzenie i pieczenie
Magdy - Konwalie w kuchni
Magdy -
Magda testujeMagdaleny - MadziaŁygaMarty - Co dziś zjem na śniadanieMoniki - Moni w kuchniMysi -
Pieczarka mySiaOlimpii - Pomysłowe pieczeniePauliny - W kuchni na StalowejWiewiórki - Dzieje kuchennej WiewióryWisły - Zapach
chleba i ja Marzena - Zacisze kuchenne