Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam
chleb na drożdżach. Nie byle jaki, bo z
brązowym ryżem. Pamiętacie ten pyszny
chleb na zakwasie z
kaszą ? Tutaj
ryż również świetnie się sprawdza jako wypełniacz. Nadaje ciekawą strukturę ciasta i ciekawy smak.Ciekawostką jest także wykorzystanie tang zhong, czyli emulsji z płynu i
mąki. Dodanie jej do ciasta sprawia, ze
chleb staje się miękki i na dłużej pozostaje świeży.Chlebek piekłam w wirtualnym towarzystwie innych blogerek, dzięki
czemu możecie także u nich podziwiać ten
chleb oraz zapoznać się z ich opinią. Wspaniale jest wspólnie wypiekać
chleb, nawet na taką odległość :) Akcję zorganizowała Amber, a przepis pochodzi stąd ./forma o wymiarach ok. 12x26cm/360 g
maki pszennej, najlepiej chlebowej23 g
mleka w proszku30 g
cukru6 g
soli18g świeżych
drożdży lub 6 g
drożdży instant150 g
mleka130g thang zhong (przepis poniżej)30 g
masła130 g
brązowego ryżu, ugotowanego, ostudzonegoTang zhong20 g
mąki pszennej, najlepiej chlebowej110 g
mlekaMleko w temp. pokojowej i
mąkę umieścić w garnku. Zacząć podgrzewać na małym ogniu. cały czas mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia.
Chleb - sposób wykonania ze świeżymi
drożdżamiMleko lekko podgrzać w garnuszku. Wsypać
cukier, 2 czubate łyżki
mąki i
drożdże. Wymieszać, odstawić aż zaczną rosnąć.Do miski wsypać pozostałe składniki, oprócz
masła i
ryżu.Gdy
drożdże zaczną wyrastać mieszamy je ze składnikami w misce. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić nam się do rąk. Następnie dodajemy miękkie
masło i znowu wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony
ryż i wyrabiamy, aż
ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto wyjąć na wysypany
mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut).Piec w 190 stopniach przez ok. 35 minut (ja piekłam w 190st przez 15 minut, później za bardzo mi się z wierzchu przypalał, więc zmniejszyłam temp. do 180st i piekłam jeszcze ok 25-20 minut). Jeśli
chleb się za bardzo rumieni, należy go przykryć papierem do pieczenia.
Chleb wystudzić na kratce, kroić nożem z ząbkami.
Chleb - sposób wykonania
drożdżami instantW misce umieścić wszystkie składniki, oprócz
masła i
ryżu. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać
masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony
ryż i wyrabiamy, aż
ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto wyjąć na wysypany
mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut). Piec jak opisano wyżej.________________Pozostałe
chlebki z naszej wirtualnej kuchni znajdziecie u: Anny - Życie od kuchni, Anny -
Marii - Kucharnia, Agi - W sezonie, Margot - Kuchnia Alicji,
Atiny - Tak sobie pichcę..., Bożeny - Smakowe
kubki, Eweliny - Around the kitchen table, Gosi - Kocham gary, Joanny - Notatki kulinarne, Joli - Smak mojego domu, Kamili - Ogrody Babilonu, Kaprysi - Kapryśnik, Kasi - Rozważania o kuchni i nie tylko, Katarzyny - Kuchnia Prezydentowej, Laury - Kuchenna Wyspa Smaków, Lidii - Kucharzenie i pieczenie,
Magdy - Konwalie w kuchni,
Magdy -
Magda testuje,
Magdy - MadziaŁyga, Marty - Co dziś zjem na śniadanie, Marzeny - Zacisze kuchenne, Moniki - Moni w kuchni, Mysi -
Pieczarka mySia, Olimpii - Pomysłowe pieczenie, Pauliny - W kuchni na Stalowej, Wiewiórki - Dzieje kuchennej Wiewióry, Wisły - Zapach
chleba, Amber - Kuchennymi Drzwiami.