ßßß Cookit - przepis na Chleb z brązowym ryżem i tang zhong

Chleb z brązowym ryżem i tang zhong

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam chleb na drożdżach. Nie byle jaki, bo z brązowym ryżem. Pamiętacie ten pyszny chleb na zakwasie z kaszą ? Tutaj ryż również świetnie się sprawdza jako wypełniacz. Nadaje ciekawą strukturę ciasta i ciekawy smak.
Ciekawostką jest także wykorzystanie tang zhong, czyli emulsji z płynu i mąki. Dodanie jej do ciasta sprawia, ze chleb staje się miękki i na dłużej pozostaje świeży.
Chlebek piekłam w wirtualnym towarzystwie innych blogerek, dzięki czemu możecie także u nich podziwiać ten chleb oraz zapoznać się z ich opinią. Wspaniale jest wspólnie wypiekać chleb, nawet na taką odległość :) Akcję zorganizowała Amber, a przepis pochodzi stąd .
/forma o wymiarach ok. 12x26cm/
360 g maki pszennej, najlepiej chlebowej
23 g mleka w proszku
30 g cukru
6 g soli
18g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
150 g mleka
130g thang zhong (przepis poniżej)
30 g masła
130 g brązowego ryżu, ugotowanego, ostudzonego
Tang zhong
20 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
110 g mleka
Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Zacząć podgrzewać na małym ogniu. cały czas mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia.
Chleb - sposób wykonania ze świeżymi drożdżami
Mleko lekko podgrzać w garnuszku. Wsypać cukier, 2 czubate łyżki mąki i drożdże. Wymieszać, odstawić aż zaczną rosnąć.
Do miski wsypać pozostałe składniki, oprócz masła i ryżu.
Gdy drożdże zaczną wyrastać mieszamy je ze składnikami w misce. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić nam się do rąk. Następnie dodajemy miękkie masło i znowu wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony ryż i wyrabiamy, aż ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut).
Piec w 190 stopniach przez ok. 35 minut (ja piekłam w 190st przez 15 minut, później za bardzo mi się z wierzchu przypalał, więc zmniejszyłam temp. do 180st i piekłam jeszcze ok 25-20 minut). Jeśli chleb się za bardzo rumieni, należy go przykryć papierem do pieczenia. Chleb wystudzić na kratce, kroić nożem z ząbkami.
Chleb - sposób wykonania drożdżami instant
W misce umieścić wszystkie składniki, oprócz masła i ryżu. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony ryż i wyrabiamy, aż ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut). Piec jak opisano wyżej.
________________
Pozostałe chlebki z naszej wirtualnej kuchni znajdziecie u: Anny - Życie od kuchni, Anny -Marii - Kucharnia, Agi - W sezonie, Margot - Kuchnia Alicji, Atiny - Tak sobie pichcę..., Bożeny - Smakowe kubki, Eweliny - Around the kitchen table, Gosi - Kocham gary, Joanny - Notatki kulinarne, Joli - Smak mojego domu, Kamili - Ogrody Babilonu, Kaprysi - Kapryśnik, Kasi - Rozważania o kuchni i nie tylko, Katarzyny - Kuchnia Prezydentowej, Laury - Kuchenna Wyspa Smaków, Lidii - Kucharzenie i pieczenie, Magdy - Konwalie w kuchni, Magdy - Magda testuje, Magdy - MadziaŁyga, Marty - Co dziś zjem na śniadanie, Marzeny - Zacisze kuchenne, Moniki - Moni w kuchni, Mysi - Pieczarka mySia, Olimpii - Pomysłowe pieczenie, Pauliny - W kuchni na Stalowej, Wiewiórki - Dzieje kuchennej Wiewióry, Wisły - Zapach chleba, Amber - Kuchennymi Drzwiami.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/04/Chleb-z-brazowym-ryzem-i-thang-zhong.html