Wykonanie
Amber zaprosiła mnie do wspólnego pieczenia
chleba. Nie odmawiam nigdy upieczenia
chleba, zwłaszcza w tak licznym i sympatycznym towarzystwie. Niestety, byłam zajęta, a nawet zalatana w ten weekend i chociaż upiekłam ten chlebek w niedzielę, to nie mogłam aktywnie uczestniczyć w mailowej wrzawie, która niosła w sobie tyle pozytywnej energii i radości. Tak to jest, gdy wiele osób w tym samym czasie robi coś dobrego.
Chleb z
brązowym ryżem i tang zhong480 g
mąki chlebowej30 g
mleka w proszku40 g
cukru8 g
soli7 g
drożdży instant200 g
mleka170 g tang zhong40 g
masła180 g brązowego gotowanego
ryżu,niesolonego,ostudzonego30g
mąki chlebowej150 g
mlekaMleko w temp. pokojowej i
mąkę umieścić w garnku.Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie ,wiry' a całość zacznie gęstnieć.Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.Ciasto
chleboweW misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz
ryżu i
masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać
masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.Dodać
ryż i wyrabiać aż
ryż równomiernie rozłoży się w cieście.Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa, cztery lub sześć bochenków.Przykryć i zostawić na 15 minut.Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia tak, aby ciasto wypełniło foremki.Piekarnik nagrzać do 190 st.C.Piec
chleby ok. 35 minut.Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na formach papier do pieczenia.Wyjąć z piekarnika.Studzić na kratce.

Ciasto na
chleb wyrabia się bardzo przyjemnie, jest miękkie i plastyczne. Dopiero z
ryżem trochę się lepi, ale przy pomocy
masła opanowałam sytuację.Chlebek pięknie wyrósł. Ponieważ dałam mniej
cukru niż w przepisie, nie rumienił się szybko i mógł się swobodnie dopiec.W smaku jest bardzo dobrym, przyjaznym,
białym pieczywem. Dla mojej mamy, miłośniczki
bułek, wymarzony. Można go spożywać i na słono i na słodko. Myślę, że jeszcze go upiekę, głównie dla mamy, aby urozmaicić jej dietę.Dziękuję Amber za wyszukanie ciekawego przepisu i zorganizowanie zabawy.We wspólnym pieczeniu udział brałyAmber - Kuchennymi Drzwiami
Anna - Życie od kuchni
Anna -
Maria - KucharniaAga - W sezonieMargot - Kuchnia Alicji
Atina - Tak sobie pichcę...Bożena - Smakowe
kubkiEwelina - Around the kitchen tableEwelina - Przy kubku
kawyGosia - Kocham garyJoanna Ziętarska ?Jola - Smak mojego domuKamila - Ogrody BabilonuKaprysia - Kapryśnik
Kasia - Rozważania o kuchni i nie tylkoKatarzyna - Kuchnia PrezydentowejLidii - Kucharzenie i pieczenie
Magda - Konwalie w kuchni
Magda -
Magda testuje
Marta - Co dziś zjem na śniadanieMarzena - Zacisze kuchenneMonika - Moni w kuchniMysia -
Pieczarka mySiaOlimpia - Pomysłowe pieczeniePaulina - W kuchni na StalowejWiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry w isla - Zapach
chleba