ßßß Cookit - przepis na Tang zhong

Tang zhong

nazwa

Wykonanie

Amber zaprosiła mnie do wspólnego pieczenia chleba. Nie odmawiam nigdy upieczenia chleba, zwłaszcza w tak licznym i sympatycznym towarzystwie. Niestety, byłam zajęta, a nawet zalatana w ten weekend i chociaż upiekłam ten chlebek w niedzielę, to nie mogłam aktywnie uczestniczyć w mailowej wrzawie, która niosła w sobie tyle pozytywnej energii i radości. Tak to jest, gdy wiele osób w tym samym czasie robi coś dobrego.
Chleb z brązowym ryżem i tang zhong
480 g mąki chlebowej
30 g mleka w proszku
40 g cukru
8 g soli
7 g drożdży instant
200 g mleka
170 g tang zhong
40 g masła
180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego
30g mąki chlebowej
150 g mleka
Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku.
Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie ,wiry' a całość zacznie gęstnieć.
Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.
Ciasto chlebowe
W misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz ryżu i masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cieście.
Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa, cztery lub sześć bochenków.
Przykryć i zostawić na 15 minut.
Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia tak, aby ciasto wypełniło foremki.
Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
Piec chleby ok. 35 minut.
Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na formach papier do pieczenia.
Wyjąć z piekarnika.Studzić na kratce.
Ciasto na chleb wyrabia się bardzo przyjemnie, jest miękkie i plastyczne. Dopiero z ryżem trochę się lepi, ale przy pomocy masła opanowałam sytuację.
Chlebek pięknie wyrósł. Ponieważ dałam mniej cukru niż w przepisie, nie rumienił się szybko i mógł się swobodnie dopiec.
W smaku jest bardzo dobrym, przyjaznym, białym pieczywem. Dla mojej mamy, miłośniczki bułek, wymarzony. Można go spożywać i na słono i na słodko. Myślę, że jeszcze go upiekę, głównie dla mamy, aby urozmaicić jej dietę.
Dziękuję Amber za wyszukanie ciekawego przepisu i zorganizowanie zabawy.
We wspólnym pieczeniu udział brały
Amber - Kuchennymi Drzwiami
Anna - Życie od kuchni
Anna -Maria - Kucharnia
Aga - W sezonie
Margot - Kuchnia Alicji
Atina - Tak sobie pichcę...
Bożena - Smakowe kubki
Ewelina - Around the kitchen table
Ewelina - Przy kubku kawy
Gosia - Kocham gary
Joanna Ziętarska ?
Jola - Smak mojego domu
Kamila - Ogrody Babilonu
Kaprysia - Kapryśnik
Kasia - Rozważania o kuchni i nie tylko
Katarzyna - Kuchnia Prezydentowej
Lidii - Kucharzenie i pieczenie
Magda - Konwalie w kuchni
Magda - Magda testuje
Marta - Co dziś zjem na śniadanie
Marzena - Zacisze kuchenne
Monika - Moni w kuchni
Mysia - Pieczarka mySia
Olimpia - Pomysłowe pieczenie
Paulina - W kuchni na Stalowej
Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry w isla - Zapach chleba
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2013/04/chleb-z-brazowym-ryzem-na-tang-zhong.html