ßßß

Zrobiłam na śniadanie bruschettę z pomidorami i bazylią. Po raz pierwszy jadłam ją w Toskanii, w ogrodzie w Winnicy, w której mieszkaliśmy. Kromki wiejskiego chleba opieczone na grillu, posmarowane czosnkiem i dosłownie oblane oliwą. A na to słodkie pomidory z bazylią. Na samo wspomnienie tamtego smaku ślina cieknie po brodzie:-) Od tamtego czasu wystarczy w domu zrobić sobie przepyszną kanapkę, żeby się przenieść do tamtych ogrodów winnicy. Prawda jakie to proste:-)?Pewnie u każdego teraz w kuchni stoi miska ze słodkimi, dojrzałymi pomidorami, więc do dzieła!Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba wiejskiego lub ciabaty,oliwa,2 ząbki czosnku,kilka pomidorów,świeża bazylia,sól i pieprz.Przygotowanie:Kromki chleba polać oliwą i rozsmarować czosnek. Zapiec w piekarniku pod grillem na złoty kolor. W tym czasie sparzyć pomidory, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wymieszać z pociętą bazylią. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę pomidorową układać na ciepłych kromkach.
