Wykonanie
Bruschetta to włoska grzanka natarta
czosnkiem i
oliwą z dowolnymi dodatkami. U mnie dzisiaj najprostsza klasyka, bruschetta z
pomidorami .
Pomidory ze świeżymi listkami
bazylii,
oliwa extra virgin, gorące grzanki natarte
czosnkiem i chociaż przez chwilę możemy cieszyć się
smakami lata.
4 niewielkie kromki
chleba z ziarnami1
pomidor, pokrojony w kostkękilka-kilkanaście listków świeżej
bazylii1 ząbek
czosnku, przekrojony na pół1 łyżka
oliwy ekstra virgin
sól i
pieprz do smaku
Pomidory umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną
bazylię i zalewamy
oliwą, doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy.Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej kromki
chleba i podgrzewamy po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą przypieczoną kromkę nacieramy
czosnkiem i wykładamy na niej
pomidorowy farsz. Podajemy natychmiast.