Wykonanie
Zupa na czas kryzysu (który, podobno znowu nadchodzi). Kilka tanich składników, pół godziny gotowania i pożywna zupa gotowa.Przepis pochodzi z tej książki, która jest chyba moją ulubioną książką kucharską. Mocno
pomidorowe wspomnienie lata.
Składniki na 4 porcje:4 duże
pomidory, sparzone i obrane ze skórki3 łyżki
oliwy z oliwek pomace4 duże ząbki
czosnkuszklanka czerstwego
chleba typu ciabatta2 szklanki wrzącej, przegotowanej
wodygarść świeżej
bazyliioliwa extra vergine do podania
sól i
pieprz do smaku
Czosnek obieram, drobno kroję i wrzucam na rozgrzaną
oliwę (najlepiej użyć rondla z grubym dnem). Powinien lekko się zezłocić.Obrane ze skóry
pomidory drobno kroję i dodaję do
czosnku (uwaga, może pryskać!). Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję, aż zgęstnieje. Połamane kawałki
pieczywa wrzucam do rondla, doprawiam
bazylią,
solą i
pieprzem i zalewam dwoma szklankami wrzątku. Całość jeszcze chwilę gotuję (dosłownie kilka minut). Polewam
oliwą extra vergine i posypuję listkami świeżej
bazylii.