Wykonanie

Zawsze w lodówce mam
bakłażana. Jak skończę jednego, to przy kolejnych zakupach zaopatruję się w następnego. Tu wykorzystałam go do sałatki. Każdy pretekst jest dobry:-)Składniki:

mix
sałat ( u mnie dębolistna,
rucola, lodowa i
masłowa),
bakłażan,
pomidory – ilość dowolna,
feta 150 g,
oliwa,do sosu:20-30 ml
oliwy z oliwek,kilka kropel
octu balsamicznego,pół łyżeczki
miodu,pół łyżeczki
musztardy Dijon,można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku.Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie spłukać i wysuszyć . Posmarować
oliwą i podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Pokroić w paski.
Sałatę umyć, wysuszyć, porwać i ułożyć na talerzu. Paski
bakłażana rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone
pomidory w plastrach, a na wierzch rozrzucić pokrojoną w kostkę
fetę. W słoiczku lub w shakerze do
sosów wymieszać wszystkie składniki sosu i polać
sałatę. Podawać z
pieczywem lub bez, może też być dodatkiem do
mięsa i
ryby.



Zgłoszony do akcji: