ßßß


Kiedyś będąc w greckiej tawernie na obiedzie bardzo zaintrygowała mnie w jadłospisie zupa fakes. Nie dałabym rady wtedy zjeść dwudaniowego posiłku, ale po przyjściu do domu wyszukałam różne przepisy. Najbardziej spodobał mi się przepis Agnieszki Kręglickiej: http://ugotuj.to/ugotuj/5408287/fakes+zupa+z+soczewicy/p/ . Zupę robiłam już kilkakrotnie. Bardzo sycąca. Polecam teraz kiedy jest sezon na pomidory, bo ze świeżymi jest dużo lepsza niż z puszkowymi.Składniki:
250 g zielonej soczewicy,250 g dojrzałych pomidorów,1/2 szklanki oliwy( ja dałam 1/3 szkl.),2 marchewki,2 cebule,2 ząbki czosnku,1 łyżka koncentratu pomidorowego,listek laurowy,sól, pieprz,oregano ( dałam świeże i suszone),2 łyżki czerwonego octu winnego .Przygotowanie:Cebulę, marchewkę i pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i oregano, gotować dalsze 15 minut. Na koniec dodać ocet. Prosta szybka i genialna:-)
Zgłoszone do akcji: