Wykonanie
Fakes jest podstawą greckiej kuchni, i bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaję się ją z
octem winnym i
oliwą z oliwek. Najbliżej jej do naszej rodzimej grochówki.Lubię posmak wędzonki, dlatego dodałam do niej trochę
boczku.
Składniki:2 szklanki
zielonej soczewicy1
cebula3
marchewkiboczek(kostka)1 mała puszka
koncentratu pomidorowegooliwaocet winnysól,
pieprz,
majeranek,
rozmaryn3
liście lauroweWykonanie:W garnku z grubym dnem na
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
boczek.
Soczewicę płuczemy i dodajemy do
cebuli.
Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i również dodajemy.Tak samo z
koncentratem pomidorowym.Całość mieszamy i przez chwilę dusimy. doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem ,
rozmarynem.Dolewamy
wodę 1,2L zostawiamy na ogniu na około 1 godzinę, dodajemy
liście laurowe i gotujemy do pełnej miękkości
soczewicy i
marchewki.Następnie dodajemy 3 łyżki
octu winnego.Mieszamy i gotowe. Podajemy z
pieczywem.
Καλή όρεξη!